A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Увага! Новий штам коронавірусу.

Дата: 26.01.2023 11:14
Кількість переглядів: 398

Фото без опису

У світі почав поширюватися новий штам підвиду COVID-19 - Omicron XBB.1.5, або «Кракен». 

На засіданні ВООЗ 5 січня 2023 року технічна консультативна група ВООЗ з еволюції вірусу дійшла висновку, що цей субваріант може сприяти збільшенню рівнів захворюваності. Також він доволі швидко заміщує стандартний варіант Omicron, який циркулював раніше .

«Штам «Кракен» є наслідком злиття двох різновидів штаму «Омікрон». Цей варіант є дуже заразним через надзвичайно високу активність зв'язування вірусу з клітинами людини (аналогія з міфічним Кракеном, який щупальцями обплутує свою жертву).

Щонайменше 30 країн світу вже виявили варіант Omicron XBB.1.5. Цей варіант коронавірусу почав домінувати у США лише за кілька тижнів.

24 січня 2023 року в Україні також зафіксували перший випадок зараження новою сублінією варіанта SARS-CoV-2 «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен». Референс-лабораторія з діагностики вірусних та особливо небезпечних патогенів Центру громадського здоров’я підтвердила перший випадок в Україні хворого на мутацію варіанту Omicron XBB.1.5 коронавірусу SARS-CoV-2.  Пацієнт з Сумської області, вакцинований проти COVID-19 не був.

У МОЗ повідомили, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, «Кракен» не має специфічних мутацій, які б могли робити його небезпечнішим за інші субваріанти. Проте порівняно з попередніми штамами, цей штам найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

Симптоми «Кракена»:

  • підвищення температури;

  • загальна слабкість;

  • головний і м'язовий біль;

  • нежить і чхання, кашель;

  • першіння в горлі;

  • в окремих випадках може погіршитися апетит та виникнути діарея.

Як повідомлялося, за даними МОЗ, щотижня в Україні фіксується 3,5-4 тис. випадків захворювань на коронавірусну хворобу і 2 тис. госпіталізацій.

Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, що найбільш ефективним методом запобіганню наслідків від важкого захворювання на Covid-19 та його потенційно нових штамів — є доступна та безоплатна вакцинація.  Для щеплення не обов’язково мати декларацію з лікарем, охочі можуть вакцинуватись у найближчому пункті щеплень чи центрі масової вакцинації.  

Будьте здорові та бережіть своє життя та  життя ваших рідних!

 

Богодухівське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби 

в Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних