A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Водно-нітратна метгемоглобінемія.

Дата: 08.12.2022 09:25
Кількість переглядів: 99

Фото без опису

Через військову агресію Російської Федерації та у зв’язку з продовженням воєнного стану в деяких населених пунктах Золочівської селищної територіальної громади довгий час відсутнє централізоване водопостачання. В наслідок чого збільшується ризик захворюваності населення на хвороби пов’язані з вживанням питної води негарантованої якості. Управління Богодухівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, що невідповідність питної води санітарно-мікробіологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води, серед яких і водно-нітратна метгемоглобінемія.

Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу. Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо перших трьох років життя, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому.

Зазвичай, метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у людей, які проживають у сільській місцевості, де поширено використання води із децентралізованих джерел водопостачання (колодязів та індивідуальних свердловин).

Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, необхідно:

— не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;

— дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів.

За результатами досліджень якості води в колодязях постійно надаються рекомендації по умовах безпечного користування водою. Органам місцевого самоврядування подаються рекомендації про правила проведення очистки джерел нецентралізованого водопостачання та знезараження води в них.

Звертаємо увагу батьків, які користуються для приготування їжі дітям до 3-х років водою з громадських чи індивідуальних колодязів, на те, що вони повинні володіли інформацією щодо якості води з метою недопущення отруєння дітей. Для проведення цих досліджень можна звернутись до територіальних підрозділів Державної установи «Харківський обласний  центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

 

Управління Богодухівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних