A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Як реалізувати своє право на професійну правничу допомогу в кримінальному процесі?

Дата: 09.02.2022 10:24
Кількість переглядів: 200

Статтею 59 Конституції України гарантовано, що кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

У кримінальному провадженні, захисник – це адвокат, який здійснює захист підозрюваного або обвинуваченого.

Згідно статті 48 Кримінального процесуального кодексу України право залучити захисника до участі у кримінальному провадженні мають:

  • підозрюваний;
  • обвинувачений;
  • законний представник підозрюваного або обвинуваченого;
  • інших осіб за проханням чи згодою підозрюваного або обвинуваченого.

Слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов’язані забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадках, якщо:

  • участь захисника є обов’язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника;
  • підозрюваний, обвинувачений заявив клопотання про залучення захисника, але за відсутністю коштів чи з інших об’єктивних причин не може його залучити самостійно;
  • слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника, а підозрюваний, обвинувачений не залучив його.

У зазначених випадках слідчий, прокурор виносить постанову, а слідчий суддя та суд постановляє ухвалу, яку негайно направляє до відповідного Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги і доручає призначити адвоката для здійснення захисту за призначенням та забезпечити його прибуття у зазначені у постанові (ухвалі) час і місце для участі у кримінальному провадженні. Невиконання, неналежне або несвоєчасне виконання постанови (ухвали) про доручення призначити адвоката тягнуть відповідальність, встановлену законом.

Захисник може бути залучений слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом в інших випадках, передбачених Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

Тому, за необхідності, рекомендуємо Вам звертатись із клопотанням до слідчого, прокурора, або слідчого судді про залучення для Вас захисника відповідно до Кримінально процесуального кодексу та Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Якщо у Вас виникли додаткові питання, ви можете звернутися до системи безоплатної правової допомоги, зателефонувавши за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні), або відвідати сайт –  https://www.legalaid.gov.ua/ , чи самостійно знайти правову інформацію, що Вас цікавить на сайті правових консультацій – https://wiki.legalaid.gov.ua/.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних