A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Досудова доповідь – справедливе рішення суду!

Дата: 28.10.2021 10:59
Кількість переглядів: 784

Фото без опису

Одним з видів пробації є досудова пробація. Стаття 2 Закону України «Про пробацію» визначає, що досудова доповідь - це письмова інформація для суду, що характеризує обвинуваченого.

Відповідно до ст. 314-1 КПК України досудова доповідь  складається з метою забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого для прийняття справедливого рішення про міру покарання.

Досудова доповідь потрібна суду для того, щоб суддя мав можливість винести справедливий вирок, отримавши інформацію не лише про неправомірний вчинок, але й додаткову інформацію про особу, яка обвинувачується у його вчиненні, дізнатися про обставини її життя, які могли стати причиною злочину, а також про заходи, які пропонує орган пробації для усунення таких обставин. Вона спрямована на встановлення дійсних соціальних, психологічних та економічних потреб підсудного, вирішення яких сприятиме його ресоціалізації та недопущення вчинення інших кримінальних правопорушень.

Досудова доповідь складається щодо:

  • особи, обвинуваченої у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості;
  • особи, обвинуваченої у вчиненні тяжкого злочину, нижня межа санкції якого не перевищує п’яти років позбавлення волі;
  • неповнолітнього обвинуваченого віком від 14 до 18 років незалежно від тяжкості вчиненого злочину.

Якщо людину звинувачено у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, або тяжкого злочину, за який нижня межа санкції не перевищує п'ять років позбавлення волі, суд постановляє ухвалу, якою доручає працівнику пробації скласти досудову доповідь.

Працівник пробації має зібрати інформацію про обвинуваченого та відобразити її у досудовій доповіді, яку він зобов’язаний подати до суду у встановлений ухвалою строк.

Працівники уповноваженого органу з питань пробації виступають неупередженою стороною, яка надає суду необхідну інформацію про обвинуваченого. Саме вони докладатимуть максимум зусиль, щоб забезпечити суд необхідною об’єктивною інформацією для визначення найбільш ефективного виду покарання щодо обвинуваченого.

Для цього працівник органу пробації за допомогою спеціальної методики проводить дослідження соціального оточення обвинуваченого, його психологічної характеристики аби з’ясувати обставини, що могли створити умови для вчинення злочину (так звані фактори ризику). Представник органу пробації з’ясовує кримінальну історію особи, його сімейний стан та відносини у сім'ї, житлові умови, дані про роботу, фінансове положення, спосіб проведення вільного часу, наявність алкогольної або наркотичної залежності, дані про фізичне та психічне здоров’я.

Не пізніше дня, наступного за днем отримання ухвали суду, обвинуваченому надсилається або вручається особисто на підготовчому судовому засіданні виклик до органу пробації для проведення бесіди. Про кожну наступну зустріч представник персоналу органу пробації вручає (надсилає) обвинуваченому окремий виклик до органу пробації.

Відмова від участі у складанні досудової доповіді є правом особи на будь-якому етапі її складання, але відмова не скасовує складання цього документу. Якщо обвинувачений не бажає надавати працівнику пробації інформацію про себе, то така інформація буде отримуватися з інших джерел. Відмовою у складанні досудової доповіді також може вважатися неприбуття за викликом до органу пробації без поважної на те причини.

Від активної участі обвинуваченого у підготовці досудової доповіді та від достовірності інформації, що буде ним надана,ставлення  до скоєного правопорушення, розуміння того, що на нього чекає, залежить висновок працівника пробації щодо перспективи позитивних змін.

Особа, щодо якої складається досудова доповідь, може обговорити з працівником пробації зауваження та уточнення до змісту досудовоі доповіді. Якщо працівник пробації не погодиться з точкою зору обвинуваченого, то обвинувачений може викласти зауваження письмово і вони будуть надані до суду разом з досудовою доповіддю..

Важливо звернути увагу, досудова доповідь приймається судом до уваги та не може використовуватися у кримінальному провадженні, як доказ винуватості (або невинуватості) обвинуваченого у вчиненні злочину, остаточне рішення щодо міри покарання прийматиме тільки суд.

До направлення досудової доповіді до суду працівник пробації викликає обвинуваченого для ознайомлення з її змістом. Важливо пам'ятати, що час на це обмежений і неприбуття до органу пробації не є підставою для неподання досудової доповіді до суду в установлений строк.

 

 

 

 

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних