A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Пробація щодо неповнолітніх!

Дата: 27.07.2021 15:20
Кількість переглядів: 1226

Фото без опису

5 лютого 2015 р. Верховною Радою України прийнято Закон України «Про пробацію». Згідно вказаного Закону, починаючи з 27 серпня 2015 р. в Україні діє національна система пробації.

Пробація – система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Пробація щодо неповнолітніх – це пробація стосовно осіб віком від 14 до 18 років, здійснюється з урахуванням вікових та психологічних особливостей неповнолітніх; спрямована на забезпечення їх нормального фізичного і психічного розвитку, профілактику агресивної поведінки, мотивацію позитивних змін особистості та поліпшення соціальних стосунків.  

Пробація щодо неповнолітніх здійснюється органом пробації спільно з органами і службами у справах дітей, спеціальними установами та закладами, що здійснюють їх соціальний захист і профілактику правопорушень. 

Сьогодні надто гостро виступає проблема зростання правопорушень серед молоді. Криміногенна ситуація, яка склалася в Україні, переросла в небезпечне соціальне лихо.

Проблема злочинності неповнолітніх завжди актуальна для суспільства, адже від того, як вона вирішується, залежить не лише стан і тенденції злочинності у майбутньому, а й моральний клімат у суспільстві в цілому. Тому особливе занепокоєння викликає зростаюча злочинність неповнолітніх, стійка тенденція до «омолодження» злочинності. Якщо раніше підліткова злочинність була вуличною, то тепер неповнолітні скоюють злочини в чужих приміщеннях, у транспорті, за місцем навчання. Щоправда, абсолютна більшість злочинів, скоєних неповнолітніми, – це крадіжки та хуліганські дії.

Головне при розгляді особистості неповнолітнього злочинця – вік.  Вік неповнолітніх злочинців зумовлений правовими чинниками — від 14 років (вік, з якого починається кримінальна відповідальність практично за всі діяння, які реально вчиняють неповнолітні) до 18 (вік юридичного повноліття: ст. 1 Закону України “Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні” від 15 лютого 1993 р.).

Суттєвою ознакою злочинності серед неповнолітніх є те, що вона набуває в Україні дедалі більш організованого, групового характеру. Частка корисливих злочинів із застосуванням насильства, скоєних у групі, становить від 50 до 80%. Найбільш розповсюдженими є злочини, які мають корисливо-насильницьку спрямованість. Це – розбій, грабіж, шахрайство, вимагання, вбивство з корисливих мотивів.     

Позбавлені можливості організовано проводити своє дозвілля, неповнолітні потрапляють у сферу інтересів кримінальних осіб, які часто залучають їх до злочинної діяльності.

Неповнолітні злочинці приймають за «чисту монету» так звану кримінальну романтику. Злочини для них досить часто – акт сміливості, самоствердження. Про наслідки своїх протиправних дій вони не задумуються, а мотиви цих дій прикрашають.

ХТО ТАКІ НЕПОВНОЛІТНІ , ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У КОНФЛІКТІ З ЗАКОНОМ

Неповнолітні, які перебувають  у конфлікті з законом – це особи підліткового віку (14-18 років), які скоїли правопорушення або перебувають на профілактичному, або відбувають покарання за вироком суду (альтернативне чи ж пов’язане з позбавленням волі).

До основних належать такі типи неповнолітніх злочинців:

- особи, які взагалі спрямовані позитивно, скоюють злочин з легковажності, через непідготовленість до правильного виходу із ситуації, що склалася, а також через випадковий збіг обставин;

- особи, яких до злочину призвела ситуація, що виникла в результаті нестійкості загальної спрямованості особи; - особи з негативною спрямованістю (це особи з перед кримінальним досвідом); - особи із сформованою стійкою антисоціальною спрямованістю (мають кримінальний досвід).

Обов’язки дитини, які не порушують закони України: поважати і любити своє оточення, не принижувати гідності іншої людини, дотримуватись правил моральної поведінки, не створювати ситуацій, які призводять до порушення закону.

Задумайся, чи варті дрібні крадіжки, необдумані вчинки того, щоб  позбавити тебе права жити повноцінно, занапастити свою юність, провівши її за гратами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних