A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

«Шкідливий вплив алкоголю на організм людини»

Дата: 03.06.2020 10:28
Кількість переглядів: 53382

Людство знайоме з алкоголем ще з давніх-давен. Культура пиття алкогольних напоїв бере свій початок на Близькому Сході, задовго до виникнення перших могутніх цивілізацій єгиптян, шумерів, давніх індійців. На думку вчених, ще у сьомому-восьмому тисячолітті до нашої ери, коли вперше почали сіяти ячмінь та пшеницю, виникла можливість виготовляти слабоалкогольні напої. Спочатку у вигляді пива. Пізніше, коли почали культивувати виноград, з нього люди навчилися робити вино. Проте навіть тоді міцність алкогольних напоїв не перевищувала 10-20 градусів.Спочатку алкогольні напої вживали під час релігійних церемоній. Потім, за етикетом гостинності, їх почали вживати і в домашньому вжитку.

З плином часу світ не змінився. Алкоголізм на сьогоднішній день є  однією з найбільших проблем людства. Захворювання, спричинені алкоголем, виходять на перше місце після серцево-судинних та онкологічних хвороб.

В багатьох країнах світу алкоголізм розцінюється як національне лихо.

Поряд з ліцензованими підприємствами, які виробляють алкогольні напої, реєструється незаконна діяльність  з виробництва, постачання та розповсюдження контрафактних і контрабандних алкогольних напоїв.

 

Кожного року в Україні  фіксуються чисельні випадки отруєння людей алкогольним сурогатом, у тому числі факти загибелі осіб внаслідок інтоксикації фальсифікованим алкоголем.

Все більшої масштабності набирає одна з головних проблем сьогодення – споживання спиртних напоїв  дітьми, підлітками та молоддю. Адже алкоголь особливо активно впливає на організм, що не сформувався, поступово руйнуючи його.У цей період у печінці відсутній спеціальний фермент, який розщеплює етиловий спирт, тому в підлітковому віці руйнівний вплив алкоголю на печінку відбувається в значно коротший термін, ніж у дорослих.

Алкоголь – це легкий наркотик з важкими наслідками. Як і всі наркотичні речовини, він викликає залежність.

Механізм дії алкоголю простий. Основою всіх алкогольних напоїв є винний спирт (етанол), який викликає сп’яніння. Алкоголь потрапляє зі шлунку в кров через 2 хв. після вживання, всмоктується і через 1-1,5 год. його концентрація в крові максимальна. Із крові він надходить до клітин всіх внутрішніх органів. У першу чергу страждають клітини  головного мозку, уповільнюється формування складних рухів.  У корі головного мозку етанол пригнічує центри, що відповідають за вияв почуттів. Людина втрачає здатність керувати собою, не контролює свої дії і робить необдумані вчинки, які нерідко закінчуються трагічно. Одночасно порушується робота судин головного мозку: відбувається їх розширення, збільшення проникності, що може викликати крововилив у тканину мозку.

Кількаразове або часте вживання алкоголю робить вплив, що буквально спустошує психіку підлітків. Підліток, що називається, «тупішає» інтелектуально і емоційно. Поступово функціональні розлади переходять в органічні. Розвиваються такі тяжкі недуги як гастрит, гепатит, цироз печінки, панкреатит, хронічні захворювання легень, алкогольні психози тощо. Розвивається алкоголізм – важка хронічна хвороба. Алкогольна залежність настає не тільки при регулярному вживанні міцних спиртних «напоїв». Систематичне вживання слабоалкогольних напоїв, пива може викликати алкоголізм так само як вино, горілка, коньяк («пивний алкоголізм»). Хвороба формується поступово, непомітно для оточуючих і самого майбутнього алкоголіка. Для такого хворого сп’яніння є найкращим психічним станом. Цей потяг не піддається розумним доказам припинити пити, він спрямовує всю енергію, засоби і думки на добування спиртного, незважаючи на реальну обстановку.

Алкоголізм потребує дуже складного і тривалого лікування, а результати такого лікування часто є невтішними. При одужанні такого хворого повної реабілітації всіх органів та систем не відбувається.

І наостанок, вживання алкоголю не знижує ризик захворіти на COVID-19.

Давно помічено, що люди, які мають згубну звичку до спиртного, частіше за інших хворіють на різні застудні хвороби органів дихання, тому що алкоголь ослаблює опірність організму і часте вживання алкоголю підвищує ризик виникнення різноманітних порушень в організмі,  а у разі зараження, ускладнює перебіг захворювання на COVID-19.

В Україні понад 70% людей, які померли від ускладнень, спричинених COVID-19, мали супутні серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, новоутворення, захворювання нирок та легень. У деяких випадках — поєднання цих хвороб.

         Пам’ятайте, що менше ви вип’єте, то краще. А найправильніше — не вживати алкоголь узагалі, особливо  спиртне сумнівної якості!

Вирватись з цього виру дуже важко. Значно легше в нього не потрапити і це залежить від вас, вашої волі, ваших переконань, вашого світогляду. 

 

Дотримуйтесь цих вимог та будьте здорові!

 

 

Золочівське районне управління  Головного управління                               

Держпродспоживслужби d Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.