A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

 Мізяк Леонід Дмитрович.

Дата: 07.05.2020 16:44
Кількість переглядів: 373

Фото без опису

В рамках онлайн проекту «Не згасни пам’яті вогонь» у рубриці «Родинна пам’ять» хочу розповісти про свого дідуся – ветерана Другої світової війни.

 

 Мізяк Леонід Дмитрович народився 21 липня 1925 року в с. Гонтів Яр Валківського району Харківської області.

Після закінчення 8 класів Валківської середньої школи  в 1941 році з перших днів війни перебував у рядах Радянської армії. Спочатку воював у складі Каспійського дивізіону, а з 1942 року в м. Гур’єв в учбовій кулеметній роті. У січні 1943 року став командиром кулеметного розрахунку «Максим».

Із грудня 1943 року був на передовій під час прориву блокади Ленінграду. Потім його дивізія визволяла  м. Нарви у Прибалтиці, м. Брно та м. Прага у Чехії, після цього брав участь у взятті м. Нейсе та м. Берлін у Німеччині. У Судетських горах Чехії він був залучений до ліквідації останніх груп фашистів до 14 травня 1945 року. Він воював у складі 98-ї гвардійської Червонознаменної стрілкової дивізії, де був нагороджений Почесною грамотою командира дивізії при демобілізації у 1948 році.

Під час бойових дій дідусь був поранений. Але тяжкий воєнний шлях не зламав його і повернувшись додому він не припинив служити на благо Батьківщини.

Спочатку працював у Валках на керівних партійних посадах. А потім  переїздить та працює на Золочівщині: з січня 1965 року по серпень 1970 року – голова Золочівського райвиконкому Харківської області, з 1970 по 1985 – головний державний інспектор по закупівлі та якості продуктів Золочівського району, з 1985 по 1995 – начальник штабу цивільної оборони Золочівського району. Після виходу на заслужений відпочинок брав активну участь у житті ветеранської організації, був солістом хору ветеранів.

Мізяк Л.Д. був нагороджений орденами Вітчизняної війни І та ІІ ступенів, орденом «За мужність», медалями «За бойові заслуги», «За оборону Ленінграда», «За трудову доблесть» та багатьма іншими.

У 2013 році дідусь пішов із життя, залишивши про себе світлу пам’ять, а я не перестаю пишатися його подвигом.

 

Сергій Мізяк

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних