A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Сплата аліментів на рахунок дитини: що і як?

Дата: 19.01.2022 09:27
Кількість переглядів: 1183

Одним із топових питань, виходячи із звернень на Єдиний номером системи безоплатної правової допомоги за 2021 рік, є питання, щодо аліментів та пов’язані із ними. Сьогоднішня консультація стосується нецільового використання аліментів, що сплачуються на дитину.

До юристів системи БПД звернувся громадянин із наступною правовою ситуацією: він сплачує аліменти на дитину вже понад 10 років, але у нього виникли підозри, що аліменти дружина використовує не тільки на дитину. Чоловіка цікавило питання: чи можна якимось чином аліменти сплачувати саме на рахунок дитини?

Так як же це питання регулюється законодавством? На кого повинні сплачувати аліменти?

Відповідно до норм Сімейного кодексу, а саме статті 179, аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини.

Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини.

Але в той же момент, якщо аліменти сплачуються за рішенням суду через виконавчу службу, то вони будуть йти на рахунок стягувача. Тобто, якщо мама дитини подала заяву до суду про стягнення аліментів, то саме їй  на рахунок будуть перераховуватись кошти.

Не дивлячись на те, що розпорядником буде один із батьків, або законних представників, отримані кошти являються власністю саме дитини і використовуватись вони повинні в інтересах дитини.

А чи має право на утримання один із батьків, якщо він/вона не має самостійного заробітку?

Таке нашим законодавством передбачено, але у виключних випадках. Наприклад :

  • дружина має право на утримання від чоловіка під час вагітності;
  • дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка – батька дитини до досягнення дитиною трьох років.
  • якщо дитина має вади фізичного або психічного розвитку, той із законних представників, з ким проживає дитина, має право на утримання від чоловіка до досягнення дитиною шести років.

Право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

Який алгоритм дій, щоб довести нецільове використання аліментів?

  • Перш за все треба довести цей факт. Контроль за цільовим витрачанням аліментів здійснюють органи опіки та піклування шляхом проведення інспекційних відвідувань одержувача аліментів.

Для цього необхідно подати заяву  за місцем проживання одержувача аліментів або до відповідної служби у справах дітей.

Щоб підтвердити сплату аліментів разом із заявою платник аліментів обов’язково подає розрахунок заборгованості зі сплати аліментів за останні 12 місяців, У разі якщо аліменти на дитину сплачуються не за рішенням суду (за домовленістю між батьками дитини, договір між батьками про сплату аліментів на дитину) платник аліментів надає копії інших документів, що підтверджують сплату аліментів на дитину та їх розмір.

  • Інспекційне відвідування проводиться впродовж 30 календарних днівз дати надходження заяви платника аліментів. У ході проведення інспекційного відвідування здійснюється обстеження умов проживання дитини з метою визначення рівня задоволення її індивідуальних потреб.

При цьому береться до уваги розмір аліментів, що сплачуються на дитину.

Під час проведення інспекційного відвідування звертається увага на зовнішній вигляд дитини, її загальний стан та самопочуття, інші ознаки, що можуть свідчити про неналежний рівень задоволення її індивідуальних потреб з урахуванням віку, статі, стану здоров’я, особливостей розвитку (хворобливий вигляд, невідповідність ваги та зросту віку дитини, занедбаність, відсутність продуктів харчування тощо).

  • Протягом 5 робочих днів після проведення інспекційного відвідування складається висновок за результатами інспекційного відвідування щодо цільового витрачання аліментів на дитину за формою згідно із додатком до Порядку, копії якого, завірені в установленому порядку, надсилаються рекомендованими листами з повідомленням про вручення платнику та одержувачу аліментів.
  • У разі неотримання копії висновку поштою платник та одержувач аліментів мають право звернутися за його отриманням до служби у справах дітей.

Які можуть мати наслідки нецільового використання аліментів?

У разі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

Звернення за захистом в орган опіки й піклування не позбавляє особу права на звернення до суду. У випадку звернення з позовом у суд орган опіки й піклування припиняє розгляд поданої йому заяви.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину – 1/4, розмір аліментів на 2 дітей – 1/3, на трьох і більше дітей – 1/2 заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів (про Прожитковий мінімум в Україні) на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Золочівського бюро правової допомоги, який розташований за адресою:                          смт. Золочів, вул. 8 Березня, буд.3, контактний телефон: (05764) 5-00-90, та за електронною адресою:  [email protected] . Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової до мороги – 0800213103.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних