A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Заборона пластикових пакетів. Які зміни чекають.

Дата: 22.12.2021 10:31
Кількість переглядів: 151

Кожного дня мільйони українців ходять до супермаркетів за продуктами харчування, чи не кожний на касі відповідає: Так, мені потрібен пакет. Крім того ми складаємо фрукти, овочі та багато іншого у маленькі пакетики, які приносимо додому та викидаємо у сміття. В масштабах країни кількість пакетів, які йдуть у сміття та забруднюють навколишнє середовище просто вражає.

10 грудня в Україні розпочався перший етап боротьби з розповсюдження пластикової продукції, а саме обмежено використання безкоштовних пластикових пакетів у сфері обслуговування. Вводиться у дію закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Дія закону поширюється на об’єкти роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг.

Забороняється розповсюдження:

  • надтонких (із стінками товщиною менше 15 мікрометрів) пластикових пакетів
  • тонких (із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів) пластикових пакетів
  • оксорозкладних пластикових пакетів (пакети, матеріал для виготовлення яких складається з поліетилену та оксорозкладних домішок).

Розповсюдження пластикових пакетів здійснюватиметься виключно на платній основі, крім:

  • біорозкладних пластикових пакетів
  • надтонких пластикових пакетів, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка

За розповсюдження пластикових пакетів передбачено штраф 8 500–17 000 грн. За повторне порушення протягом 3-х років штраф збільшується до 17 000–34 000 грн.

Водночас за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів передбачено штраф 1 700–3 400 грн, а за повторне порушення протягом 3-х років – 3 400–8 500 грн.

Використання пластикових пакетів стане більш зваженим, що допоможе зберегти довкілля. За аналогічними правилами живуть багато Європейських країн.

Довідково: пластикові пакети винайшли, щоб врятувати екологію. Близько 60 років тому шведський інженер Стен Густав Тулін створив пластикові пакети, аби вберегти ліс від масштабного вирубування.

В той час для пакування використовували папір, міцні та довготривалі у вжитку пакети з пластику мали стати альтернативою для багаторазової експлуатації.

Проте чудова ідею нанесла шкоду довкіллю з іншої сторони: забруднення довкілля пластиковими пакетами набуває катастрофічних масштабів.

Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутись до Золочівського бюро правової допомоги, контактний телефон: (05764) 5-00-90, та за електронною адресою:  [email protected] . Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0800213103.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.