A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Що робити якщо накладено арешт на зарплатні виплати?

Дата: 28.04.2021 14:24
Кількість переглядів: 1280

Виконавець під час проведення виконавчих дій вчиняє примусові заходи щодо виконання рішень, серед таких дій є накладення арешту на майно та кошти боржника.

Арешт накладається шляхом винесення виконавцем:

  • постанови про арешт коштів боржника, які містяться на банківських рахунках;
  • про арешт майна боржника;
  • постанови про опис арешт майна (коштів) боржника.  

На підставі постанови виконавця про арешт коштів боржника, банк зупиняє видаткові операції згідно арештованого рахунку боржника в межах суми, на яку накладено арешт, крім випадків, коли арешт накладено без встановлення такої суми.

Підставами для зняття виконавцем арешту з коштів боржника або його частини є – отримання виконавцем документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом (п.1 ч.4 ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження»).

             Для цього боржнику необхідно звернутися до банківської установи з метою отримання довідки про те, що рахунок боржника має спеціальний режим використання на який зараховуються виключно зарплатні виплати.

             Після отримання вищезазначеної довідки, керуючись пункту 1 частини 4 статті 59 Закону України «Про виконавче провадження» та статті 43 Конституції України, боржнику слід звернутися до виконавця із заявою про зняття арешту з коштів, які містяться на арештованому рахунку боржника із зазначенням реквізитів такого рахунку (довідка банківської установи додається обов’язково).  

               Згідно позиції Верховного Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду, висловленої в рішенні від 03 лютого 2021 року у справі № 756/1927/16-ц, якщо рахунок  не відноситься до рахунків зі спеціальним чи обмеженим режимом використання, накладення арешту на кошти на якому заборонено, кошти після зарахування на рахунок отримувача є його власністю, втратили свій цільовий статус (пенсії, соціальних виплат тощо), та набули статусу вкладу.

                Кошти, переказані платником отримувачу, з моменту їх зарахування на банківський рахунок переходять у власність останнього, який має виключне право розпорядження ними, а банк у свою чергу в межах договору та відповідно до вимог законодавства виконує функції з обслуговування банківського рахунка клієнта (здійснює зберігання коштів, за розпорядженням клієнта проводить розрахунково-касові операції за допомогою платіжних інструментів тощо) і не є набувачем цих коштів.

Боржник вправі звернутися до суду із позовом про зняття арешту з майна (коштів) боржника чи із скаргою на дії державного виконавця.

До такої позовної заяви чи скарги додаються:

  • Квитанція про сплату судового збору;
  • Копія ідентифікуючих документів заявника (напр. паспорт, код, копія витягу з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання);
  • Супровідний лист відділу державної виконавчої служби та постанова державного виконавця про накладення арешту на майно ( кошти) боржника;
  • Довідка про відкритий рахунок, призначення рахунку (для зарахування заробітної плати, пенсії, тощо)
  • Роз’яснення виконавця щодо неможливості зняти арешт з майна (коштів) боржника;
  • Довідка з місця роботи/ пенсійне посвідчення/ довідка МСЕК про інвалідність.

Також додаються інші документи, що обґрунтовують право зняття арешту чи підтверджують вчинення дій виконавця із порушенням закону.

За отриманням безоплатної правової допомоги Ви можете звертатися до Золочівського бюро правової допомоги за адресою: Харківська обл., Золочівський р-н, смт. Золочів, вул. 8 Березня, 3, контактний телефон: (05764) 5-00-90 та за електронною адресою:  [email protected].

v


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних