A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

ІНФОРМУЄ Золочівський РВ ГУ ДСНС України у Харківській області.

Дата: 23.04.2021 14:09
Кількість переглядів: 173

ПАМ’ЯТАЙТЕ: Кожен акт підпалу – це ЗЛОЧИН ПРОТИ ПРИРОДИ!

ІНФОРМУЄ

Золочівський РВ ГУ ДСНС України у Харківській області

Не пали суху траву!!!

Із встановленням сухої погоди пожежно-рятувальні підрозділи все частіше залучаються до ліквідації пожеж в екосистемах: унаслідок необережного поводження з вогнем, звичайної необачності можуть зайнятися суха рослинність та її залишки на відкритих територіях.

Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей. Вогняна стихія поглинає на своєму шляху все живе. Регулярні підпали зменшують біорізноманітність та порушують природну рівновагу. Знищується унікальна заповідна рослинність, повідомляє Золочівський РВ ГУ ДСНС України у Харківській області.

Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності.

Під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань. Часто до вогню потрапляє різне сміття, що істотно підсилює рівень забруднення повітря і збільшує шкоду для здоров’я.

Станом на 23.04.2021 року на території Золочівської громади  було зареєстровано 28 пожеж в екосистемах на загальній площі 59 Га., причиною яких стало необережне поводження з вогнем під час спалювання сміття, сухого листя та минулорічної трави.

 

Золочівський РВ ГУ ДСНС України у Харківській області закликає не спалювати суху рослинність та сміття.

Відповідно до ст. 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста (1530 гривень) до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4590 гривень) і на посадових осіб - від двохсот сімдесяти (4590 гривень) до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300 гривень).

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти (4590 гривень) до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300 гривень) і на посадових осіб - від шістсот тридцяти (10710 гривень) до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (30600 гривень).

 

Відповідно до ст. 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Самовільне випалювання рослинності або її залишків

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти (3060 гривень) до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6120 гривень) і на посадових осіб - від дев’ятисот (15300 гривень) до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (21420 гривень).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти (6120 гривень) до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (12240 гривень) і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти (21420 гривень) до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (30600 гривень).

Відповідно до ст. 245 Кримінального кодексу України. Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу

1. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом -

караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот (91800 гривень)  до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (153000 гривень) або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, -

караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Тож  рятувальники закликають громадян відмовитись від спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків! Кожен такий підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, знищуючи живу природу, а й спричинює до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.

Відповідно до ст.  175. Порушення встановлених законодавством вимог пожежної та техногенної безпеки

Порушення встановлених законодавством вимог пожежної та техногенної безпеки, а також використання протипожежної, аварійно-рятувальної або іншої спеціальної техніки або засобів протипожежного захисту не за призначенням -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста (1700 гривень) до двохсот (3400 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб та фізичних осіб-підприємців - від двохсот (3400 гривень) до трьохсот (5100 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.