A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Спадкування земельної частки (паю).

Дата: 29.03.2021 11:32
Кількість переглядів: 269

Спадкування земельної частки(паю)відбувається на загальних підставах, визначених цивільним законодавством, проте має ряд своїх особливостей.

У випадку коли спадкодавець залишив після себе заповіт, земельну частку(пай) успадкує особа, яка вказана у ньому.

Проте дуже важливо пам’ятати,незалежно від змісту заповіту, статтею 1241 Цивільного Кодексу України передбачена обов’язкова частина у спадщині для певних категорій осіб – малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом.

При спад­куванні за законом коло спадкоємців визначається відповідно до черговості, визначеної Цивільним Кодексом України.

Спадкування земельної частки (паю) за законом відбувається за принципом черговості – кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

Законодавством надається можливість зміни черговості одержання права на спадкування (ст. 1259 Цивільного Кодексу України), відмови від спадщини (ст. 1273 Цивільного Кодексу України), відмови від спадщини на користь іншого спадкоємця (ст. 1274 Цивільного Кодексу України).

Статтею 1268 Цивільного Кодексу України встановлено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців з дня відкриття спадщини, він не заявив про відмову від неї.

Якщо потенційний спадкоємець пропустив встановлені законом строки на прийняття спадщини, у нього відсутній акт про право власності на земельну ділянку, або у акті допущена помилка,  коли у спадкоємця немає іншого необхідного документу нотаріус відмовляє у реєстрації права на спадщину.

У такому разі спадкоємцю необхідно отримати письмову відмову від нотаріуса та звернутися до суду за місцем розташування земельної частки з позовом, в якому буде заявлене клопотання про продовження строків на прийняття спадщини або позов про визнання права власності на земельний пай у порядку спадкування (залежно від обставин конкретної ситуації).

Якщо у результаті спадкування власниками земельної частки(паю) стають двоє чи більше осіб, спадкоємці можуть:

  • укласти письмовий договір про порядок володіння та користування спільним майном;
  • укласти договір про поділ майна, що є в спільній частковій власності (при цьому орендну плату спадкоємці будуть отримувати залежно від величини їх частки).
  • зробити поділ земельної ділянки в натурі, тобто визначити межі земельної ділянки на місцевості.

В ситуації, коли спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не оформив сертифіката, був помилково не включений або безпідставно виключений з списку, доданого до державного акта на право колективної власності на землю відповідного колективного сільськогосподарського підприємства.В таких випадках, куруючись статтею 1 ЗаконуУкраїни «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», право спадкоємців на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Золочівського бюро правової допомоги, контактний телефон: (05764) 5-00-90, та за електронною адресою:  [email protected] . Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0800213103.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних