A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Як розірвати шлюб з людиною яка проживає на тимчасово окупованій території?

Дата: 23.03.2021 09:22
Кількість переглядів: 498

Законодавством України передбачено два види розірвання шлюбу:  позасудовий і судовий.

Якщо ви не маєте спільних дітей до 18 років, а також обидва згодні на розлучення, то розірвати шлюб можна, подавши заяву до органів державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання одного з подружжя або за місцем проживання, де мешкають обидва.

Звичайно, іноді бувають випадки, коли один із подружжя не може подати цю заяву особисто і не може бути присутнім при розгляді цієї заяви органами реєстрації. За таких обставин достатньо оформити нотаріально заяву, в якій вказати відповідні причини, і вже другий з подружжя може подати цю заяву в найближчий ДРАЦС.

Для цього вам потрібно попросити дружину або чоловіка приїхати в найближчий населений пункт до лінії розмежування, оформити нотаріально таку заяву, після чого дуже швидко людина зможе повернутися до місця свого проживання.

Заява про розірвання шлюбу розглядається органами реєстрації протягом місяця.

Якщо ж подружжя має неповнолітніх дітей, то, на жаль, розірвати шлюб можна тільки в судовому порядку. Які документи при цьому необхідно подати в суд:

  • копію позовної заяви для відповідача;
  • оригінал свідоцтва про шлюб та його копію;
  • 2 копії паспорта та ідентифікаційного коду позивача;
  • 2 копії паспорта та ідентифікаційного коду відповідача (за наявності);
  • оригінал квитанції про сплату судового збору (так як у таких справах здійснюється судовий збір);
  • своє рішення про прізвища (якщо є бажання відновити своє дошлюбне прізвище, необхідно також вказати це в позовній заяві);
  • і обов'язково, що дуже важливо, – подати договір, який буде визначати місце проживання дитини з одним з подружжя і розподіляти обов'язки батьків щодо забезпечення й утримання неповнолітньої дитини.

Позовна заява розглядається судом протягом місяця.

Якщо ваш чоловік протягом року відсутній за місцем проживання або ви не знаєте його місця проживання, не можете з ним зв'язатися – ДРАЦС може розглянути вашу заяву про розірвання шлюбу саме за таким пунктом. Але важливо сказати, що така підстава повинна бути підтверджена судовим рішенням, і саме в судовому порядку потрібно встановити цей факт. Людину можуть визнати безвісно відсутньою за спрощеною процедурою. Для цього подається позовна заява до суду, і суд розглядає це в окремому провадженні і виносить відповідне рішення.

Часто громадяни цікавляться, чи діє на території України документ про розірвання шлюбу, виданий на тимчасово непідконтрольних територіях?

Будь-яке рішення, видане на тимчасово окупованій території, є недійсним! Тільки документи, видані на території України, мають легітимність. Тобто, аби розірвати шлюб, потрібно пройти всі процедури саме на підконтрольній Україні території, яка передбачена законодавством.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Золочівського бюро правової допомоги, контактний телефон: (05764) 5-00-90, та за електронною адресою:  [email protected] . Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0800213103.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних