A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

СОЛОДИЛОВ МИКОЛА ФЕДОТОВИЧ.

Дата: 06.05.2020 16:30
Кількість переглядів: 403

Фото без опису

СОЛОДИЛОВ МИКОЛА ФЕДОТОВИЧ

Радянський військовик в роки Другої світової війни — старший телефоніст взводу управління 1844-го винищувально-протитанкового артилерійського полку 30-ї окремої винищувально-протитанкової артилерійської бригади РГК 7-ї гвардійської армії, рядовий. Герой Радянського Союзу (1943).
Народився 20 квітня 1924 року в селі Уди, Золочівського району Харківської області, в селянській родині. Здобув неповну середню освіту. Працював трактористом Золочівської МТС.
До лав РСЧА призваний Золочівським РВК у 1942 році. Учасник німецько-радянської війни з липня 1943 року. Воював на Степовому та 2-му Українському фронтах.
Особливо червоноармієць М. Ф. Солодилов відзначився під час битви за Дніпро. 27 вересня 1943 року, виконуючи бойове завдання командування по наведенню зв'язку з лівого берега Дніпра на правий беріг поблизу села Бородаївка Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, він на самотужки обладнаному для переправи покинутому човні виконав поставлене завдання в установлений термін (за 40 хвилин). Це дало змогу командуванню полка керувати артилерійськими батареями по відбиттю атак супротивника і визволенню села Бородаївка. У подальших боях на правому березі Дніпра рядовий М. Ф. Солодилов під щільним вогнем супротивника забезпечував безперебійний дротовий зв'язок командування полка з артилерійськими батареями. Лише за час з 29 вересня по 17 жовтня 1943 року виявив і усунув близько 300 поривів лінії зв'язку.
Після закінчення війни був демобілізований. Мешкав у місті Слов'янську Донецької області, працював помічником машиніста електровоза на залізниці.Трагічно загинув 17 січня 1983 року.
Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26 жовтня 1943 року «за успішне форсування річки Дніпро, міцне закріплення і розширення плацдарму на західному березі річки Дніпро та виявлені при цьому відвагу і героїзм», червоноармійцеві Солодилову Миколі Федотовичу присвоєне звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 5382).Також нагороджений медалями, у тому числі «За відвагу» (07.08.1943).
На будівлі школи в селі Уди Золочівського району Харківської області, в якій навчався М. Ф. Солодилов, встановлена меморіальна дошка.

В рамках онлайн-проекту «Не згасити пам’яті вогонь» до онлайн - рубрики проекту «Родинна пам'ять» КЗ «Золочівський ліцей №3».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних